Na cestách za včelami

15.09.2015 23:00
Volnější chvíle jsme využili nejen k návštěvám nových zajímavých míst a seznamování se s včelaři, kterým jsme zde předávali včely, ale i k rozšíření našeho včelařského přehledu. Tedy jinak řečeno, vyráželi jsme na výlety za včelami, ovšem tentokrát bez včel.
 
Začátkem srpna jsme navštívili krásný soukromý středověký Horní Hrad u Karlových Varů obklopený pečlivě udržovanou botanickou zahradou, v jehož volně přístupných prostorách se včelaři sešli, aby zde strávili velmi příjemný den nejen přednáškami, krátkou ukázkou vytáčení medu na replice Hruschova medometu, prvního medometu na světě, vyrobeného před 150 lety, ale také proto, aby zde – při poslechu hudby, výrobě milých drobností a při sledování celodenního odpočinkového programu pro děti i dospělé - relaxovali.
 
Začátkem září jsme navštívili pěknou výstavu věnovanou kulatému výročí včelařského spolku v Klatovech. Je neuvěřitelné, kolik se na této výstavě objevilo téměř archaických typů úlových systémů, nářadí, pomůcek. Možnost potkat a seznámit se na těchto akcích s podobně naladěnými lidmi je dalším bonusem.

A co včely? Ty si žijí svůj život. Využijí každé možnosti doplnit zásoby na zimu…a večer, když se situace na 
včelnici zklidní, hravě poletují okolo svých úlů a schází se u oček, skoro jako kdyby si šly po perném dni popovídat .