Na setkání včelařů

11.01.2016 12:00
Další z řady seminářů a přednášek se včelařskou tematikou, kterých jsme se rozhodli zúčastnit před začátkem další sezóny, bylo celodenní setkání včelařů na půdě Mendelovy univerzity v Brně v neděli 10. ledna.

Program byl doslova „našlapán“ přednáškami, které vzbudily nejen naši zvědavost. Přednáškový sál i přilehlé prostory hučely dlouho před zahájením diskutujícími hloučky včelařů z Čech i Slovenska a tento stav se opakoval každou přestávku – přítomní využívali příležitost pro diskuze a výměny zkušeností nejen s přednášejícími, ale též mezi sebou. A témat bylo mnoho. S vyhodnocením účinnosti kyseliny šťavelové jako alternativního varroacidu za amitraz seznámil Antonín Přidal. Robert Chlebo pak osvětlil, jak přistupují k tlumení varroózy na Slovensku. 

Mladík Erik Tihelka vystoupil se svojí zajímavou přednáškou na téma Vyhněte se moru a hnilobě včelího plodu aneb teorie samoléčení včel. Zajímavý byl též příspěvek Ivo Kovaříka, jak řeší mor včelího plodu včelaři na Novém Zélandu. Květoslav Čermák vystoupil s příspěvkem, co je třeba ke vzniku odolnosti včel k varroóze, z pohledu šlechtitele. Podnětem k zamyšlení byly i další přednášky, se kterými vystoupili Jiří Vítámvás, Bronislav Gruna, Leopold Matela i Karel Jiruš. 
 
 
Na akci byl „uveden do života“ a přítomným nabídnut ke koupi první díl z připravované řady publikací o včelaření, tuto možnost jsme nejen my rádi využili a nechali jsme si většinu (přítomných) autorů vydané knihy i přes jejich protesty osobně podepsat...