Podzimní čas nastal

01.11.2015 23:00
Po krátkém a intenzivním návratu příjemných letních teplot na přelomu září a října přišlo ochlazení, které přineslo snad jediné pozitivum – ataky hmyzích lupičů polevily. Vosy, sršni a ostatní nájezdníci se začali vytrácet. 
 
 
 
 
 
Blížící se chladné období roku však vytváří tlak i na okolí a tak se objevil nový problém našich včel – drobní hlodavci – rejsci. I tito malí hlodavci ve snaze využít posledních šancí na vylepšení svých zimních zásob, nebo snad najít teplý zimní příbytek, atakují úly. To vše však k nemilosti naší i samotných včel. 
 
 
Tomuto faktu napomáhá i příchod podzimu, který k nám paradoxně přinesl oteplení způsobené inverzním počasím. A tak tohoto bonusu v podobě teplot přesahující hodnotu 15°C intenzivně využívají i naše včely. Z posledních květů, které ještě nespálil mráz, doplňují zimní zásoby nektaru a pylu a svojí pracovní pílí opět přesvědčují o své připravenosti na zimu.

Teplé sluneční paprsky lákají k posezení a vyvolávají letní vzpomínky, nicméně ranní mlžné opary nad vlhkými loukami a prameništi, které se po deštích v posledních týdnech opět naplnily vodou, napovídají, že nejchladnější období roku a nejtěžší zkouška pro včely se kvapem blíží.