Prodej našeho medu

09.10.2017 00:00

Med, jeho chuť a aroma, ovlivňuje zejména poloha stanoviště a okolní příroda. Svůj nezaměnitelný otisk má i podnebí a průběh roku. Poloha a okolní příroda jsou v případě našeho medu naprosto výjimečné, protože včely žijí na Šumavě, v nadmořské výšce okolo 1000 m.n.m. Úly včel stojí uprostřed nedotčené, divoké a čisté šumavské přírody, v srdci rozlehlých lesů, na hřebenech hor. V této poloze jsou pouze smíšené lesy s převahou smrku a jedle, a původní druhově pestré louky s bylinným porostem. Na okolních stráních najdeme též javory mléč a klen, lípu malolistou, na mezích javor babyku a jeřáb ptačí, na nepřístupných svazích prastaré stinné a vlhké pralesní porosty se specifickou květenou. Jistě zde najdeme i řadu rostlin, které včelařský význam nemají a včely je nenavštěvují, ale ty zase fungují jako indikátory čistoty prostředí.

V našem medu nelze nalézt nektar z řepky nebo z ovocných stromů, tedy nic, co by pocházelo z intenzivního zemědělství. Není to med, vytvořený při nárazových dominantních snůškách v zemědělství. Je to med, jehož složení je závislé pouze na skutečně fungující přírodě v průběhu daného roku, ten letošní byl pro včely krátký a suchý. Začal sběrem z prvních jív a osik, které na podmáčených svazích vykvetly na konci února, pokračoval přes javory, borůvky, třešně ptačí, maliny, ostružiny a další, až po lípy na vrcholu léta. V medu se nachází i průběžně sbíraná medovice z lesních stromů.

A právě kombinace nektarů, pylů a medovice z tohoto prostředí dává našemu letošnímu medu, ročník 2017, jeho výjimečnou chuť a vůni. 

 

Cena 180,- Kč/kg (lahev).

Kontakt: 602 348 173 nebo email: lhrebenar@seznam.cz