Zápisky z letošního léta

12.09.2016 00:00

Tak jako proběhla zima a následně i jaro, spíše méně tradičně, tak by se dalo charakterizovat i právě končící léto. Přes všechny prognózy bylo na rozdíl od toho loňského na našich horských včelnicích značně vlhko a díky tomu byly samé bláto. Časté bouřky a prudké přívalové deště s kroupami měly za následek pouze to, že medovice, jejíž dobrý jarní rozvoj dával příslib bohaté snůšky, nebyla, alespoň u nás, skoro žádná. 

Včelky si s tím ale poradily po svém, využily v hojné míře nabízející se snůšku z maliníků, ostružiníků a dalších lučních květů, kterých za vydatné podpory deště rozkvetly na okolních loukách nevídaná množství. Druhá polovina léta byla spíše teplejší a sušší, což kvalitní nektar podpořilo. A jak by řekli vinaři: „Letošní ročník i přes problémy s počasím dopadl nadmíru dobře. Úroda byla menší, ale právě díky tomu se koncentrovaly všechny aromatické látky a lahodnost do každé kapky nektaru a med voní více po květech.“ U nás je to asi stejné jako s vínem. Na kvalitu má zásadní vliv průběh počasí a okolní příroda. 

V závěru léta rozkvetly všechny lesní paseky, mýtiny a okraje lesních cest velikou spoustou bylin, které umožnily včelstvům kvalitní přípravu na zimní sezónu. Doslova lány starčeků hajních, třezalek tečkovaných, vrbovek úzkolistých, tužebníku jilmového a jiných druhů bylin nabízely včelám pestrou směsici pylů, která jim umožnila vychovat kvalitní zimní generaci a stále ještě umožňuje vytvářet zásoby pylu v úlech. A my věříme, že naše produkční včelstva a letošní oddělky půjdou do zimy ve skvělé kondici.