Zářivě třpytivý sníh v paprscích zimního slunce …

12.01.2019 23:00
 

nic takového. Slunce v sobotu nebylo přes mračna a mlhu vůbec vidět. Příroda se asi snaží doplnit vláhový deficit z loňského léta a přidává sněhový příděl centimetr po centimetru.
Cesta na stanoviště nebyla bez podpůrných prostředků (v našem případě běžky) možná. Poté, co jsme opustili zpevněnou cestu, kterou před námi projel traktor, byla sněhová pokrývka zcela nedotčená. Dokonce ani stopy od zvěře. Okolní stromy se skláněly pod tíhou bílého přídělu.

Konečně jsme dorazili na první stanoviště. Když jsme sundali běžky, zabořili jsme se až nad kolena. Sněhové čepice na úlech byly vyšší než výška nástavku. 
Ticho narušovalo pouze několik sýkorek, koňadry a modřinky, které poletovaly okolo úlů a sbíraly na sněhu dobře viditelné jednotlivé uhynulé včelky. 
Stejná situace se opakovala i na ostatních stanovištích. Některé úly se zcela ztrácely v té bílé mase. 
Odhazovat to množství sněhu bylo zcela bezpředmětné, protože se stále sypal. Aby se včelky neudusily,  uvolnili jsme ty úly, které už pod sněhem zcela zmizely, u dalších pak alespoň česna. 
Dále už nezbývá než včelám z tepla domova držet palce a doufat, že jim nedojde kyslík pod sněhem zalepenými česny a očky!
P.S.: A ještě zpráva z následujících dní: ... sněhu už je tolik, že i nedaleký skiareál Špičák utlumil provoz...